Geluiden uit de Delta Afl 1: De Visie van een Ambtenaar / Hoek van Holland

150 jaar geleden voeren de eerste schepen door de Nieuwe Waterweg. Maar het plan voor de Waterweg was al ouder: de Zeeuwse ingenieur Pieter Caland presenteerde al in 1855 zijn eerste schetsen voor een nieuwe waterweg van Rotterdam naar zee.

In de eerste aflevering van Geluiden uit de Delta zijn we in Hoek van Holland. We spreken met de betachterkleinkinderen van Pieter Caland over visie, tegenslagen en doorzettingsvermogen. Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit plaatst het werk van ambtenaar Caland in historisch perspectief, en nodigt ambtenaren van Rotterdam uit zich te laten inspireren door de visie van deze ingenieur.

Maar wat is visie? En hoe kun je foto's en schilderijen gebruiken om beleid te inspireren voor de komende 150 jaar? Kunstenaar Sasja Hagens is van jongs af aan gefascineerd door de megaschepen in de haven. Door ze te schilderen staat ze in een lange traditie van havenschilders die onze blik op het water, de haven en de delta hebben verruimd.

New Waterway Symposium

Informatie over deze aflevering
Geluiden uit de Delta is een samenwerking tussen de interuniversitaire centra PortCityFutures en de Resilient Delta Initiative. 
Deze podcast werd gemaakt door Hidde van de Rhee, Carola Hein en Hilde Sennema. 
Muziek: Water Music van Pablo Honey
Geluiden: Hilde Sennema, Eelke via FreeSounds.Org
Veel dank aan Francesca Savoldi, Maurice Jansen, Paul van de Laar, Peppie Wiersma, Ryan Holmes, en Arjan van Timmeren. 

Onze partners
Resilient Delta - https://convergence.nl/resilient-delta
150 jaar Onderweg - https://150jaarnieuwewaterweg.nl
WaterWalks app -  https://waterwalks.nl

Onze gasten
Sasja Hagens - https://www.sasjahagens.nl
Jan Rotmans - https://www.janrotmans.nl