Geluiden uit de Delta Afl 5: Terug naar de Stad / Maritiem District

Op de Nieuwe Waterweg zie je de hele wereld voorbij komen. Maar wat merkt de stad Rotterdam eigenlijk van deze bedrijvigheid? De haven biedt banen en welvaart, maar - zo hebben we in deze serie gehoord - ook veel overlast.

In deze laatste aflevering bekijken we welke grote uitdagingen de Rotterdamse Delta te wachten staat. We spreken met Charlotte Goos van Portbase, die supply chains optimaliseert en vooral nog met data werkt - vanaf haar kantoor aan de Blaak. Anne en Mees van basisschool Müllerpier leiden ons rond over het Eiland Van Brienenoord. Deze stadsbewoners van de toekomst vertellen wat zij van de haven vinden. 

Resilient Delta hoogleraar Carola Hein heeft het - op De Maeze, de boot van het Havenbedrijf - over de toekomst van de haven en het belang voor de stad. Ook twee andere hoogleraren komen nog een keertje langs: Jan Rotmans en Lex Burdorf, om hun visie te geven op de delta van de toekomst.

Informatie over deze aflevering
Geluiden uit de Delta is een samenwerking tussen de interuniversitaire centra PortCityFutures en het Resilient Delta Initiative. 
Deze podcast werd gemaakt door Hidde van de Rhee, Carola Hein en Hilde Sennema. Webredacteur: Winnie Goldsteen.
Muziek: Water Music van Pablo Honey
Geluiden: Hilde Sennema, Eelke via FreeSounds.Org
Ook dank aan Francesca Savoldi, Maurice Jansen, Paul van de Laar, Peppie Wiersma, Ryan Holmes, en Arjan van Timmeren. 

Onze partners
Resilient Delta - https://convergence.nl/resilient-delta
150 jaar Onderweg - https://150jaarnieuwewaterweg.nl
Ludwig’s app WaterWalks - https://waterwalks.nl

Onze gasten
Anne en Mees van basisschool Müllerpier
Carola Hein, hoogleraar Architectuurgeschiedenis aan de TU Delft en UNESCO Chair Water, Ports & Historic Cities, https://www.eur.nl/nieuws/carola-hein-als-eerste-leiden-delft-erasmus-hoogleraar-benoemd-nieuwe-verbindingen-leggen-voor-een
Charlotte Goos van Portbase, https://www.portbase.com/grensverleggend-digitaliseren/

Afbeeldingen
1945 - Een boot van het havenbedrijf, "Stad Rotterdam", vaart langs de ruïnes van havengebouwen in 1945. De koninklijke vlag hangt aan de mast, dus waarschijnlijk is koningin Wilhelmina aan boord. Fotograaf Onbekend / Anefo. Nationaal Archief, CC0.

1961 - Robot "Sabor" op weg naar de VS per SS Rotterdam. De kapitein van de "Rotterdam", Coen Bouman, krijgt een vuurtje. 30 mei 1961. Eric Koch / Anefo.
Nationaal Archief, CC0.

1962 - Bouw van de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam. 16-10-1962. Eric Koch / Anefo. Nationaal Archief, CC0.

1974 - Huttendorp op het Eiland van Brienenoord. Dit huttendorp was georganiseerd vanuit de wijk Middelland en duurde 14 dagen, tot 9 augustus 1974. Ary Groeneveld,Gemeente Rotterdam (Stadsarchief) CC-0.

2015 - Mensen op Loopplank HMS Portland tijdens de Wereldhavendagen van september 2015. 6 september 2015. Mark (M.) Roestenburg. Gemeente Rotterdam (Stadsarchief) CC-0.

2018 - Graanzuiger in het Buitenmuseum van het Maritiem Museum aan de Leuvehaven. 13-11-2018. René Stoute via het Stadsarchief Rotterdam (CC-BY-NC).

2020 - Een man is aan het vissen op het strandje aan de Nesserdijk in De Esch. Aan de overkant is de hoogbouw op de Kop van Zuid te zien. 5 mei 2020. René Stoute. Gemeente Rotterdam (Stadsarchief) CC-BY-NC.