Geluiden uit de Delta Afl 4: Reefers & Sodade / Waalhaven, M4H

De aanleg van de Nieuwe Waterweg zwengelde de groei van de Rotterdamse haven aan. Tussen 1870 en 1900 werd de bevolking van de stad 2,5 keer zo groot, van 121.000 naar 319.000. Dit kwam door de inlijving van Kralingen, Delfshaven en Charlois, maar ook omdat de groeiende haven arbeiders van buiten aantrok. Werk in de haven, migratie en uitbreiding van de stad gingen hand in hand.

Ondanks de komst van de container en verregaande automatisering is de haven ook nu nog een belangrijke werkgever in de regio. In deze aflevering bekijken we hoe het werk in de haven verandert, hoe werk levens kan veranderen, en hoe de uitdijende haven ook de stad een heel ander aanzicht heeft gegeven.

NEW WATERWAY SYMPOSIUM

Informatie over deze aflevering
Geluiden uit de Delta is een samenwerking tussen de interuniversitaire centra PortCityFutures en de Resilient Delta Initiative. 
Deze podcast werd gemaakt door Hidde van de Rhee, Carola Hein en Hilde Sennema. 
Muziek: Water Music van Pablo Honey
Geluiden: Hilde Sennema, Eelke via FreeSounds.Org
Veel dank aan Francesca Savoldi, Maurice Jansen, Paul van de Laar, Peppie Wiersma, Ryan Holmes, en Arjan van Timmeren. 

Onze partners
Resilient Delta - https://convergence.nl/resilient-delta
150 jaar Onderweg - https://150jaarnieuwewaterweg.nl
Ludwig’s app WaterWalks - https://waterwalks.nl

Onze gasten
Albert Pesch
Sonya Dias - https://www.sonyaspreekt.nl
Rob Zuidwijk - https://www.rsm.nl/people/rob-zuidwijk/

Afbeeldingen
1940 - Maashaven met baggerschepen vanaf het Charloisse Hoofd. Op de achtergrond de graansilo aan de Brielselaan. Stadsarchief Rotterdam, prentbriefkaarten PBK-1985-69.

1961 - Vrije Volk Rotterdam, aanvaring in de Waalhaven. 1961-01-30. Auteursrechthebbende: Nationaal Archief, CC0.

1963 - Pauzerende arbeiders bezig met een potje kaarten in de Radiostraat bij de Merwehaven. Op de achtergrond meerdere hijskranen en het gebouw van Cornelis Swarttouw. Stadsarchief Rotterdam, Fototechnische dienst Gemeentewerken. Auteursrechthouder: Gemeente Rotterdam CC-BY-4.0.

1965 - Jaffa's in Holland - Havenwerkers van Swarttouw lossen dozen met Israelische Jaffa's, aangekomen met schip de Lemoncore. 14-01-1965. Ary Groeneveld. Auteursrechthouder: Gemeente Rotterdam (Stadsarchief) CC-0.

1966 - Kraan in Waalhaven voor gedeelte gelicht, 1966-03-24. Jan Voets / Anefo. Auteursrechthebbende: Nationaal Archief, CC0.

1970 - Gastarbeiders protesteren op de nieuwjaarsreceptie van Burgemeester Thomassen in het stadhuis tegen slechte woonomstandigheden. Op het bord staat de tekst "De gastarbeiders wensen u gelukkig nieuwjaar. Wat wenst u de gastarbeiders? Brand - schurft - woekerhuren!!", Stadsarchief Rotterdam, Ary Groeneveld. 01-01-1970. Auteursrechthouder: Gemeente Rotterdam CC-BY.

1978 - Houtlossen Waalhaven Rotterdam, 22-11-1978. Ary Groeneveld / RVD. Publiek Domein.

2019 - Flyer voor voorstelling Sonya Dias,